Nuffnang Ads

Sunday, 29 May 2011

manusia kian haloba mencari laba

aku merasakan alun-alun sebal menari dalam litar saraf otakku tatkala terbeban dalam dunia serba mahal ini.

mujurlah udara untuk kita bernafas masih dikira percuma dan belum diberi tanda harga oleh kapitalis dan sang penguasa.

syukurlah.

meskipun ada sedikit rasa mual memikir perihal helah manusia mencari untung laba .
segala seksa di galaskan pada bahu dan jemala kita-kita ini.

entahlah.



 

31 comments:

pemerintah kuku besi said...

ya, mujurlah udara ini percuma. tapi masih lupa berterima kasih.

PK said...

zaman sekarang ni, manusia mmg dah terperangkap dgn laba.

hanaahmad said...

masih percuma tapi ramai yang semakin hilang rasa syukur.

Waqheh said...

internacionale...

Chereta Chenta said...

tp gue heran yer..kenapa kalo loan conventional lebih murah dr islamic? laba?

gedek! said...

Akan datang.... UNB

Udara Nasional Berhad...!

Seroja Jingga said...

pertama kali disini.
tertarik. ade sesuatu disini yg menarik ku.

betty said...

aku ambil masa yang lama untuk mencari link kamu

ghost writer said...

masih boleh bergelak ketawa,sudah cukup.

maCy said...

laba tu apa

intan.maisarah said...

:) harga tarif letrik dah naik

Sutera_suci said...

maCy, mata kamu sangat chantek!!

Boleh masuk iklan inner shine

Inspirationalefeks said...

entahah. <- memang perasaan yang sesuai tentang kehidupan sekarang ... aku juga slalu entah ... tp ak rasa kta ptt hilangkan rsa mual utk memikir perihal helah manusia.... entahlah

Pena Marhaen said...

pemerintah kuku besi: sentiasalah ingat untuk berterima kasih pada Tuhan untuk udara yang percuma itu.


PK : laba jadi keutamaan bagi kapitalis dan oportunis dalam dunia kini.

Pena Marhaen said...

hanaahmad: ya..mungkin bila sudah dikira harga baru hendak bersyukur agaknya..


waqheh : internacionale?hahaha.

Pena Marhaen said...

chereta chenta: mungkin juga hanya nama islamic di gunapakai dan tetap di kira sumber untung mudah.


gedek : mungkin harga yang ditetapkan oleh Udara Nasional Berhad nanti masih rendah kalau dibandingkan dengan negara jiran lain..hahaha

Pena Marhaen said...

seroja jingga : selamat datang dan terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog yang tidak sepertinya ini.

betty: akhirnya kamu tetap berhasil menjejak link blog ini juga kan?

selamat datang.

Pena Marhaen said...

ghost writer : bergelak ketawa memang sudah cukup.sekurang-kurangnya kurang sedikit beban jiwa.


macy: laba itu bermaksud keuntungan.

semua pun mahu untung kan?

Pena Marhaen said...

intan maisarah: bil elektrik sudah naik jadi kurangkan penggunaan tenaga dengan membataskan aktiviti di alam maya..hehe


sutera suci : hahaha..mungkin macy mahu mencuba jadi model iklan.

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

menepati salogan rakyat di dahulukan

Pena Marhaen said...

brutlasolo: rakyat didahulukan untuk merasa beban.

begitukah?hehe.

RastaMat said...

marhaen menjadi mangsa

catherine- said...

eh,peminat.

berusaha! takut baca komen uncle gedek! kikikiiI~ jangannn laaaa....
kalau ada saya rela ke marikh.

broken_nigina said...

dah tak lama tu.
nanti ada lah tiap2 bulan dapat bil udara.

Pena Marhaen said...

rastamat :biasanya begitulah..kita ini adalah santapan pemangsa kuasawan.

catherine : jangan lupa ajak aku sekali berpindah ke marikh..hehe

Pena Marhaen said...

broken nigina : agak-agaknya berapa mahalkah tarif bil udara tu nanti??hehe

YuYun@HanleeYun a.k.a KuLaT_NaKaL said...

ermm..lama tak singgah sini..

Ann Huda (Ate) said...

Udara yang percuma ini sudah tercemar sehingga menyesakkan dada dan mengakibatkan penyakit yg ujung-ujung nya perlu mengeluarkan wang buat biaya ubat..Ternyata tiada yang percuma.

Pena Marhaen said...

yuyun : selamat singgah..jangan segan berkunjung lagi ke sini.

kehadiran semua amat di alu-alukan.


ann huda : tiada yang percuma sebenarnya terutama untuk hidup.

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
update update update

CassiaSiamea said...

nampaknya kamu blum pernah melakukan scuba diving..
oksigen berbayar ada di sana..
hahaha..