Nuffnang Ads

Saturday, 12 February 2011

Aku nak berenti kerja


Tengah sibuk aku mengemas, tiba-tiba gril dah siap tunggu nak cat yang kat belah kiri pulak tumbang ditiup angin. Sibbaik belum cat. Kuat betul angin ni lately, ke memang skrang musim angin monsoon barat daya kot, try refresh balik ingatan study geografi form 3 dulu, tapi tetap gagal sebab daya ingatan aku makin dilemahkan dengan desakan idup tak menentu ni. 

Bile da jadi macam ni, aku teringat zaman kegemilangan aku mase skolah dulu. Sape tak kenal aku, Tanya je sape Wan Hebat, sume angguk kepala. Even makcik cleaner yang tak penah tegur orang tu pon tau sape aku. Pengetua skolah ape lagi, dia yang memula rapat ngan aku bila aku johan pertandingan public speaking, bile team bola tampar aku lak jadi johan peringkat daerah, ape lagi, macam-macam dijanjikan pada aku. Nak cari awek? Skali petik berduyun-duyun datang, dorang yang akan cari aku.

Lepas spm, aku nak try bende baru. Aku lepak ngan geng-geng indie, tiap mase aku turun gig. Zaman heaven katekan, takde orang nak pakse aku. Makbapak aku dorang tak penah kisah, hal dorang pon tak penah setel, ni plak nak tau pasal aku, mimpilah. Hasil terbace komik mase lepak ngan geng, aku terpikir nak wat zine. Bukan ape, aku pon minat jugak mnulis sket-sket, lagipon bakat yang ade baik aku gunakan sebelom ditarik balik.

Tapi keje aku tergendale bile tempat aku syik kena rush ngan pihak berkuase je. Last-last makin takde orang datang gig, tempat aku makin sepi, aku pon fedup. Mujurlah satu hari aku dapat offer masuk u. Tawaran datang tepat pada masa aku tak pasti nak wat ape, aku jadi bersemangat nak belajar balik sebab nanti aku nak idup aku bahagia. Semangat aku berkobar-kobar masa tu.

Tapi tu sume kisah dulu-dulu. Skrang aku sedang usahakan kudrat yang termampu je untuk idop. Aku rase menyesal,..

Rasa cam nak bunuh diri pun ada,lagipun bukan ada orang kesah ngan aku pun..Ada awek pun dah lari ngan pakistan jual karpet..hmm..aku bermonolog sekejap.

Lalu aku pun bersajak,

kasih yang pergi,
sepi meninggalkan kesan hitam,
muka jadi usang menahan derita jiwa kelam,
hilangnya kasih di bawa angin buas,
sepinya hati dibalut cerita indah masa silam.

andai masih ada esok mengganti semalam,
biarlah bahagiamu bersama yang kau sayang,
nasibku siapa kau nak endahkan,
cuma titian untuk kau ke seberang.

Belum sempat aku menghabiskan sajak spontan tu,tiba-tiba angin yang tadinya bertiup kencang jadi perlahan sepoi-sepoi bahasa..Ah!!alam pun dah mula memusuhi aku dan protes sajak-sajak "sampah"karya insan picisan cam aku.

Jadi tekad aku nak membunuh diri makin merangsang..Jap lagi aku mesti telan racun rumpai tapi aku takut sakit perut yang teramat sebelum mati..

Aku pikir nak terjun ke dalam laut je dari jambatan..hmmm.Tak boleh..aku perenang handalan.Malu kalau keluar paper nanti bekas perenang macam aku mati lemas.Monolog pun berlarutan.Macam-macam melayang dan melintas di fikiran memenuhi benak aku yang sedang kacau..Sialan.

Aku capai kunci motor dan helmet.Aku dah nekad.Tiba-tiba satu usapan lembut menyapa ke sudut jiwa aku..Aku merasa insaf dan aman tenteram.Cukup asyik..Lembut dan menenangkan.Damai.

A: Aku batalkan hasrat bunuh diri.Celaka mana sekalipun suratan dan perjalanan hidup,aku mesti tabah dan keras macam kacang..

B:Aku batalkan hasrat bunuh diri.Celaka mana sekalipun suratan dan perjalanan hidup,aku tak akan bunuh diri sebab aku takut jadi hantu

C:Aku batalkan hasrat bunuh diri.Celaka mana sekalipun suratan dan perjalanan hidup,aku nak enjoy dan happy selalu.Hidup ni kan indah dan harum,mekar bak sejenis bunga ni.


p/s:cerita ni takda kena mengena dengan aku yang masih hidup dan akan mati satu hari nanti.Aku tulis setelah di tag oleh si Ali..O.k tak cerita  versi aku??

23 comments:

$He dE RedDhoT said...

ok~
=)

Semarak Api said...

erkk...apokah ini?kena mengarang ceritakah hamba slps ditag ini?aiyakkk..jap bc smp phm dlu.blur2 lg nih *garu2 pale*

Al said...

hhaha

thanks sudi wat
ko mmg x leh dipisahkan ngn sajak kan
nice

Pena Marhaen said...

sapa-sapa yg kena tag mmg kena sambung..hihi

Pena Marhaen said...

Al:aku buat setakat ni je yang mampu..tapi aku biarkan blogger yg sambung cerita ni ikut versi diorang sendiri..ikut suka hati diorang nak buat pasal apa kes berenti kerja ni..hehe

Chereta Chenta said...

pun mau berenti keje. hari2 bergaduh ngan pesakit. sakit jiwa den!

gedek! said...

Panjang kali ni.... "Musin Angin Monsoon Rajin melanda...?

bes!

Pena Marhaen said...

chereta chenta:entri ni cuma rekaan dan saya sayang kerja saya sekarang ni..hehe

gedek:rajin pun terpaksa sebab dah kena tag..hehe

Suhami Ahmad said...

aiyo...kesian larik ikut mak bangla karpet....
:P

Pena Marhaen said...

suhaimi@atok:tu laa..cinta beralih arah laa plak..hehe

Pistachio said...

sengallll.....!

gua akan usulkan surat bantahan kpd pihak PBB sebagai tanda tak puas hati..

keh keh keh!

Pena Marhaen said...

pisty:kalau sengal pegi laa spa atau rumah urut..hahaha!!

Irwan said...

pergh, tuan pengetua, aku boleh terasakan kehangatan akan keselarian cerita hidup rekaan kau tu dengan jalan cerita hidup aku (cuma aku punya lebih banyak adegan seks dan dadah)...

THANKS! bagi pihak AL sekali lagi sebab sanggup lari sekejap dari konsep blog asala nak menyambung permainan budak-budak zaman cyber....

Dan entry yangs sangat bagus!

Saya harap orang yang ditag akan sambung cerita mengikut pilihan yang telah tuan MArhaen tetapkan...kalau tidak...


kalau tidak aku akan spam komen box diorang hahahahahahahahahaha

Gee said...

syabbas

Fara Farhana ♥™ said...

mesti kau lelaki paling hot kan.
pasal semua awek berduyun-duyun nak kau.


hahaha :)

Pena Marhaen said...

irwan:entry biasa yg cukup makan je..

gee:tima kasih..

fara farhana:saya tak hot..saya "cool"..hehe

Dark Half said...

penangan yang cukup berhantu dari tuan pengetua. sbg anak murid, saya sokongggg...






bangla jual karpet!

Pena Marhaen said...

dark:moral of the story ialah jgn biarkan bangla jual karpet bermaharajalela di kawasan kediaman anda..hehe

Pistachio said...

cmne nk smbung.. tak boleh nk copy... huhuhu~

Pena Marhaen said...

haa..dah boleh copy dah!! apa lagi..sambung le!!hehe

Pistachio said...

wokeh... dh smbung.. spesel utk pen..!

Hantu Kak Limah said...

huhuhu tetibe aku nk kene sambung tag ni,skng ni tgh duk bukak buku karangan darjah 5,psl time tu dpt A...hahahaha...hachemm...demam seseme...byk kubur nk gali ni,nti aku berenti keje,aku sambung..ade dlm 4 muharam lg...hahahaha...tgh bz nk kutip royalti lagu enjet2 semut pecah panggung ni...

Pena Marhaen said...

ambil masa pun takpe..janji sambung,tapi saya cadangkan kak limah cerita sejarah hidup kak limah sebelum jadi jadi hantu gentayangan..hahaha!!